Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τα “κίτρινα” καναρίνια των ΜΜΕ

Τα “κίτρινα” καναρίνια των ΜΜΕ


Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη βουλευτή της Χρυσής Αυγής του έθεσαν το ερώτημα: « Υπάρχει κατά τη γνώμη σας καλή και κακή βία;». Παρόλο ότι θεωρώ ξεκάθαρη και επαρκή την απάντηση του συναγωνιστή, θα ήθελα να προσθέσω στην απάντηση και ένα σύντομο σχόλιο. Σε καθαρά φιλοσοφικό επίπεδο, η βία όντως είναι κακό πράγμα, απ’ όπου κι αν προέρχεται κι όπου κι αν αποσκοπεί. Κατά την ίδια έννοια που και όλα τα όπλα είναι «κακά πράγματα», διότι η χρήση τους οδηγεί σε αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Όμως αν....
μείνουμε μόνο σε αυτή την παραδοχή, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι ο εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, που σκοτώνει για να ληστέψει και ο Κολοκοτρώνης, αλλά και ο κάθε επαναστάτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, που σκότωσε για να απελευθερώσει την πατρίδα του είναι ένα και το αυτό.
Με γενικές καταδίκες και αφορισμούς, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε λογικά συμπεράσματα. Τσουβαλιάζουμε μέσα στο ίδιο σακί εντελώς ανόμοια πράγματα. Το αγαθό της ζωής είναι σπουδαίο. Ας θυμηθούμε όμως το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που ο κάθε ένας μας αντιλαμβάνεται: Η ζωή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αν ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος. Στα «κατακίτρινα» λοιπόν καναρίνια των «ελληνικών» ΜΜΕ, θα ήθελα να αφιερώσω τον όρκο των Αθηναίων οπλιτών. Η αισχύνη της χαώδους αντιδιαστολής του ένδοξου «τότε» με το ξεφτιλισμένο «τώρα», ας βαραίνει για πάντα αυτούς, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους: 

Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά,
ούδ' εγκαταλείψω τόν παραστάτην,
ότω άν στοιχήσω.
Αμυνώ δέ καί υπέρ ιερών καί οσίων,
καί μόνος καί μετά πολλών.
Τήν πατρίδα δέ ούκ ελάσσω παραδώσω,
πλείω δέ καί αρείω
όσης άν παραδέξωμαι.
Καί ευηκοήσω τών αεί κραινόντων εμφρόνως,
καί τοίς θεσμοίς τοίς ιδρυμένοις πείσομαι,
καί ούς τινας άν άλλους τό πλήθος ιδρύσεται ομοφρόνως.
Καί άν τις αναιρή τούς θεσμούς
ή μή πείθηται, ούκ επιτρέψω.
Αμυνώ δέ καί μόνος καί μετά πάντων.
Καί ιερά τά πάτρια τιμήσω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: